men en skikkelig Kinatur som "kameramann" for Det Norske Misjonsselskap (NMS).
Sammen med Landkoordinator for Asia Inger Kari Søyland og Leif Hadland Program og kommunikasjonsleder i NMS reiste jeg i slutten av oktober inn i til Nanking og Changsha.
Hensikten var å besøke og se hvordan det gikk med prosjekter NMS er involvert i i Kina. Min oppgave var å ta bilder og film fra de stedene vi besøkte. Etter en slik tur sitter en igjen med mange inntrykk og ganske mange Gigabytes med bilder og film. Her er noen av de.
Bilde av kirke i Xinyu
Det slo meg at det var mye smog i Kina.
Luften i byen Xinyu – der NMS har en engelsklærer, var så uklar at selv korset på kirketaket ble delevis borte. I løpet av 9 døgn var et par dager nogenlunde klare, men noen norsk høst/vår lysblå himmel så vi lite til. Kinas enorme modernisering på kort tid har hatt sin pris.
På samme måten som veksten i økonomien er sterkt er også Guds rike i Kina i sterk vekst. Kirken i Xinyu var ikke bare stor, den var under gudstjenesten fylt til trengsel - i tre etasjer. Folk satt tett i tett i hovedsal, gallerie og kjeller – med TV overføring av det som foregikk fra talerstolen - og det var bare morgengudstjenesten!
Bilde av ”kaffekirken”
Det var mange positive tegn på at situasjonen for de kristne var blitt lettere i de områdene vi besøkte. I 1994 oppleved jeg å spise en god middag i stilige omgivelser i kirken over. Den var da i bruk som restaurant. En nokså sjokkerende opplevelse. For et par år siden var den igjen tatt i bruk som kirke. En sterkt og gledelig opplevelse!Vannbøffel i Yongzhou - Syd Hunan provins.
En kjører ikke langt ut fra byene i Kina før en kommer til en annen verden - glass og betong og høyhus blir borte. I stedet kjører en inn i en verden med vannposter i bakgården, folk som henter vann fra bekken, veldig enkle hus, folk som jobber tungt på jordene uten maskiner.
I løpet av 9 dagers reising så jeg ikke en eneste traktor, men jeg så flust av vannbøfler som den over. Mange folk på landsbyga er fattige og har en helt annen levestandard enn de i byene. Faktisk har Kina mellom 100 og 200 millioner mennesker som lever under FNs fattigdomsgrense som tilsier en inntekt på en US Doller pr dag - dvs kr 6,50 pr dag.
Det Norske Misjonsselskap ønsker å være med på å gjøre hverdagen bedre for de som har det vanskeligst i Kina