fredag, mars 23, 2007

I begravelsen til en jeg ikke kjenner

Hjemmesidene til Po Chu og meg inneholder mye stoff om svigerfars bortgang og begravelse. I kveld deltok jeg på minnestunden til svigersønnenen til en av de eldre ivrige gamle damene, fru Chan i Mong Yan menighet. Fru Chan, en del eldre damer og vi prestene går ofte på husbesøk sammen. Nå var hennes svigersønn gått bort og det var naturlig at vi deltok i minnesamværet.

Jeg hadde ikke tidligere truffet den den døde og viste lite om ham. Kun at han ikke var veldig gammel - kun 57 år. Dermed forventet jeg en trist begravelse, med mange slektninger som sørget.

Alikevel ble minnestunden på mange måter en postiv opplevelse.
I kinesisk begravelser og minnestunder er det første som møter en når en kommer inn i lokalet, et bilde av den avdøde. Bildet er oftest i svart/hvitt og flott innrammet. I tillegg til billedrammen er det gjerne "ramme på ramme" av blomster rundt denne igjen. Den avdøde så ut som om han hadde vært en forettningsmann med brukbar suksess i sitt liv. Et portrett i dress med sløyfe og en mann som så ut som om han var ca 60 år smilte mot oss. En "pen" mann vil mange ha sagt. Fornøyd med livet. En person som så ut som om han hadde hatt det bra.

Dette stemte - men på en annen måte en jeg først trodde.

Den avdøde hadde vært en kristen siden 1989 - altså i 18 år. Før det hadde han vært kriminell og stoffmisbruker. Han kom fra fattige kår og hadde lite skolegang. Mor og fra var skilt og han hadde vokst opp med far. Han hadde havnet på skråplanet som ung mann.
Først etter et opphold på en klinikk for stoffmisbrukere, startet av det Finske Misjonsselskapet, hadde han kommet på rett kjøl igjen - det skjedde tidlig i 90 årene.

Etter at han ble kristen engasjerte han seg sterkt i å hjelpe andre stoffmisbruker bort fra stoffavhenighet og inn i kristne sammenhenger samt et aktivt forhold til Jesus. Han ble også svært aktiv i sin menighet og etterhvert en av medlemmene i menighetsrådet. Mange gav lengre vitnesbyrd over forandringen som hadde skjedd i hans liv! I de siste 18 årene hadde han nesten kontinuerlig avlagt et vitnesbyrd om Guds store nåde. En skikkelig oppbyggelig minnestund over en mann som kun ble 57 år gammel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar