fredag, mars 07, 2008

Døve barn i Changsha Hunan

Handikappede i Kina er en utsatt gruppe. De fleste kan stort sett bare håpe på at familien har muligheter til å hjelpe de – det er lite ha hente fra samfunnet. Barn i fattige familier blir dermed blant de aller mest utsatte. I en del år har Det Norske Misjonsselskap (NMS) vært med på å støtte et senter for rehabilitering av døve barn i Changsha Hunan provins. Xinde senteret hadde i fjor (07) 102 døve barn i tolv klasser og 32 ansatte lærere og omsorgspersoner. Målet for rehabiliteringen av barna er å gjøre det mulig for de å starte i vanlige klasser i skolesystemet.

De fleste familiene må betale for treningen barna mottar på senteret. Men noen har rett og slett ikke penger. Støtten dette senteret mottar fra NMS kommer både alle barna til gode, men også de som er så heldige å få noen av få friplasser.

En slik liten gutt er Kang Zhang og vår prosjektmedarbeider i Amity Xie Ying Sandra skriver om ham: (Bilde er fra Xinde Yangchou døvesenter)

”Kang Zhang (Ikke hans virkelige navn) virker tynnere enn sist gang jeg så ham. Han ser litt blek ut, hoster og virker litt forkjølet. Blikket hans er både uskyldig og melankolsk. Han er fem år gammel og har allerede opplevd store katastrofer i livet sitt. Først mistet han sin far og så forlot moren han – på grunn av fattigdom. På toppen av alt dette har han ingen å snakke. Som døv har han ikke enda utviklet et språk.

På Xinde senter forsøker han å lære av de voksne lærerne og de andre barna.
Den gamle bestefaren hans har ingen penger og kan ikke betale for oppholdet hans.
Men Jie Wang får alikevel være på senteret for døve i Changsha Hunan.

Jeg kan bare håpe og be at det er lenge til at han må forstå betydningen av penger og mangel på penger. La oss være med på å gjøre noe slik at barn som Jie også skal få en sjanse til å få glede av livet. Kjærlighet, felleskap og kommunikasjon med andre mennesker.

Du kan være med på å gjøre dette. Ring til NMS og be om få støtte prosjektet for døve i Changsha Kina. Telefonen er 5151-6100 eller post@nms.no

Ole Jacob Grønvold,
Representant
Det Norske Misjonsselskap i Kina.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar