lørdag, april 14, 2007

Holy Trinity Bromton og Den Hellige Ånd i Hong Kong

I uka som gikk fikk Hong Kong besøk av
Alpha teamet fra Holy Trinity Brompton (HTB) HTB er en anglikansk menighet i London – og stedet som begynte med Alpha
konferanser for etter hvert en god del år siden. Hovedtaleren på denne Alpha konferansen som gikk over to dager var Nicky Gumble – Vicar – dvs prest og leder av HTB menigheten. Han er for øvrig forfatteren til mye av Alpha litteraturen som vi også er godt kjent med i Norge. Arrangementet ble kalt en global kinesisk Alpha konferanse – og folk fra hele Asia kom – Det var fult hus, over 2000 deltagere og folk fra i hvert fall 22 land i Asia. Alt ble oversatt til/fra engelsk, kantonesisk og mandarin. Ganske mange ikke kinesere var også tilstede.

Chow Fai kollega og sjef, kona hans og jeg deltok fra Mong Yan og sammen vi hadde to flotte dager sammen. Vi fikk mye informasjon om hvordan vi kunne arrangere Alpha kurs her i Hong Kong, men det som sitter igjen er egentlig noe enda mer vesentlig og nyttig.

Fra en norsk sammenheng var jeg ikke oppmerksom på hvor mye Alpha kurset baserte seg på undervisning om den Hellige ånd. (Er det jeg som har sovet i klassen eller er det nordmenn som har underslått denne sammenhengen eller er det Alpha som har forandret seg?) Jeg er takknemlig for svar. (Det er mulig å gi respons på bloggen – se menyen nederst dette innlegget. I hvert fall var det jeg opplevde i Hong Kong tirsdag og onsdag i denne uke noe jeg ikke tidligere hadde assosiert med Alpha. Det ble sagt i klartekst at UTEN skikkelig undervisning om og vektlegging av Den Hellige Ånds gaver og uttrykk var ikke Alpha Alpha.

Det var helt tydelig at Nicky Gumbel mente det han sa. På slutten av den første delen av det tre timer lange todelte åpningsforedraget, ba han en bønn der han inviterte Den Hellige Ånd til å komme ned over forsamlingen som telte ca 2000 mennesker.

(Han hadde tidligere i talen understreket at alle som er kristne har den Hellige Ånd.)

Det han ba om var påfyll. Etter bønnen var det som om salen sakte begynte å ”koke.” Mange storgråt en 5-10 minutter – etter hvert stilnet gråten av og blant noen av de som hadde grått begynte glad latter å bre seg. En dame på første rad – jeg satt på tredje, reiste seg. Ben og armer sprellet i alle retninger. Ikke lenge etter satte hun seg ned på gulvet for så å legge seg ned – der hun ble liggende i omtrent 20 minutter. Mange profetiske utsang fra folk i salen ble lest opp – konkrete ting som omhandlet folk som var til stede uten at navn ble nevnt. Omtrent 100 mennesker kom fram og søkte forbønn på grunnlag av utsagnene og av egne behov.


Jeg opplevde det hele som en god og fin opplevelse. Forkynnelsen om nådegaver var bibelsk og solid. Særlig var det godt å få høre nådegavene plassert som Guds vitnesbyrd om hans kjærlighet til oss mennesker og deres funksjon i det å bringe mennesker til tro og til syndserkjennelse samt til tjeneste i menighetene.

Mange skriftsteder ble nevnt, men jeg la spesielt merke til fire vers fra Lukas evangelium - kap. 10:17-20 med spesiell vekt på vers 20

Lukas 10,17-20

17 De sytti kom glade tilbake og sa: "Herre, til og med de onde ånder adlyder oss når vi nevner ditt navn!"

18 Han svarte: "Jeg så Satan falle ned fra himmelen som et lyn.

19 Ja, jeg har gitt dere makt til å trå slanger og skorpioner under fot og makt over alt fiendens velde, og ingenting skal skade dere.

20 Og likevel: Gled dere ikke over at åndene lyder dere, men gled dere over at dere har fått navnene skrevet i himmelen."

Det viktigste var ikke Den Hellige Ånds uttrykk, under og mirakler men vårt forhold til Gud. Det satt det hele i et godt perspektiv for meg.

Hvordan opplever du forkynnelse av Den Hellig Ånd i din menighet?
Har du noen egne kommentarer om Alpha kurs?
Du kan være med å få igang en samtale på denne bloggen.



2 kommentarer:

  1. Dette høres utrolig bra ut! Skulle gjerne vært der sammen med dere.

    Kjartan

    SvarSlett
  2. Flott bloggartikkel!!

    Har forstått det slik at alpha hele tiden har hatt et spesielt fokus på Den hellige ånd, men at en del menigheter har neddempet dette noe. Man har i Norge også flere steder tatt med undervisning om sakramentene.

    Espen

    SvarSlett