torsdag, mai 31, 2007

Besøk både meg og Kina


http://www.ravinala.no/ arrangerer en misjons/turist reise ti l Kina i Oktober/November i år. Den turen kommer starter i Hong Kong - den utrolig flotte byen jeg får lov til å bo i. Noen av programpostene er Po Chu og mitt arbeid. Programmet er ellers som følger. Meld deg på og få oppleve Kina du også!

19. oktober - 3. november 2007

Ravinala har lenge hatt lyst til å tilby tur til Kina, og nå er vi i gang. Einar og Jofrid Vigre Braadland har erfaring som reiseledere til landet tidligere, og vil ta deg med på en fantastisk reise fra Hongkong til Beijing. Gjennom hele reisen vil du oppleve et yrende folkeliv, gamle tradisjoner (ikke minst mattradisjoner), kinesisk kunst og kultur, men også det nye Kina. I Beijing vil vi bo veldig sentralt, slik at du kan utforske byen også på egenhånd når det ikke er noe fastlagt program.

PROGRAM:
19. - 23.10: Hongkong

Turen starter i Hongkong, hvor vi blir fram til 23. oktober. Her bruker vi tid både i handlegater og på severdigheter, og vi får innblikk i misjonsarbeidet som drives i byen. Ole Jacob Grønvold og Po Chu Grønvold blir våre guider i denne berømte storbyen.

23. - 25.10: Guilin
Kina-programmet begynner i Guilin, av mange regnet som den vakreste byen i landet. Her blir det besøk i dryppsteinsgrotter og på teplantasje, og vi drar på båttur på Li-floden (verdenskjent for de fantastiske fjellformasjonene). Båtturen tar ca. 4 timer, og vi spiser lunsj ombord. Det blir også tid til å oppleve folkelivet i Guilin, og for de interesserte legges det opp til en flott danseforestilling.

25. - 27.10: Changsha
I Changsha skal vi bli kjent med kirke og misjon. Vi besøker blant annet bibelskolen som NMS støtter, og treffer både studenter og lærere.

27. - 29.10: Xian
Turen går videre til Xian. Her er den berømte terrakottahæren hovedattraksjonen, men det blir også besøk på en jade-fabrikk, og tradisjonell sang- og danseforestilling. I Xian ligger også den store Villgåspagodaen - en buddhistisk pagoda som ble bygd for 1400 år siden. Asias største musikkfontene finnes også her.

29.10 - 3.11: Beijing
Reisen fra Xian til Beijing går med nattog. I hovedstaden besøker vi Den forbudte by, som også er verdens største museum for orientalsk kunst. På silkefabrikk får vi kjøpt ekte kinesiske silkeprodukter til en rimelig pris, besøk på silkemarked er også lagt inn i programmet. Vi kommer selvsagt til å besøke både den kinesiske muren og det fantastiske sommerpalasset. En av kveldene i Beijing får vi med oss en flott akrobatikk-forestilling. Den siste dagen i storbyen er satt av til fri disposisjon.

For mer informasjon kan du ringe eller sende en mail.

tirsdag, mai 22, 2007

Tur til Nanking

Var på såkalt "Round-table" konferanse i Nanjing i forje uke. Arrangert av Kirkenes verdensråd på vegne av en kinesisk organisasjon kalt "Amity" Runde bord konferanser er ment å fungere som et tilbakemeldingforum for deltagere og støttespillere og Amity - samt en måte å koordinere egen og andres innsats på innen Amitys arbeid.

Amity er et nokså intetsigende ord.
Kanskje er det franskt og betyr noe slikt som vennskap. (Forslag fra de som kan fransk vil være av interesse) Kinesisk gir mer mening. Der heter det organisasjonen noe slikt som: "Åi Dak Gei Gam Wui" som betyr omtrent "Kjærlighet, kan, samle gull organisasjon" Med andre ord. "Stiftelse for gode gjerninger". Amity er en organisasjon som driver mye sosialt arbeid i Kina - startet av kristne for ca 22 år siden. Det Norske Misjonsselskap (NMS) støtter noen av Amitys prosjekter.
Amity driver sine prosjekter med lokale partnere rundt omkring i Kina, menigheter og lokale myndighetspersoner. De gjør mye godt. NMS er med i de prosjektene som passer inn i NMS sin diakonale profil - eller sagt på litt mer NMSsk - B for Bistand. NMS sitt kristne vitnesbyrd i praktisk handlig til Kinas folk.

Rundt det runde bordet satt folk fra mange deler av verden USA, Australia, Tyskland, Finland, Sverige, Norge m.m, - kristne organisasjoner som er med og støtter Amitys arbeid. For meg var det lærerrikt og gav en god oversikt over Amity slik det fungerer i dag samt Amitys internasjonale støttespillere.

Vakre Hong Kong

Trodde du at Hong Kong var en betong jungel. Da tok du feil. Vel om du har fulgt med på bloggen min burde du vel vite bedre allerede.
Her kommer nok et bevis på at Hong Kong har mye mer å by på enn å være "Østens" Manhattan eller et paradis for shopaholikere.

Hong Kong kan være et direkte vakkert sted.
Ta en titt på linken under. Om den ikke virker direkte kan du forsøke å "lime" den inn i adresse feltet på Web leseren din.

søndag, mai 13, 2007

Andetunger fortsatt

Første forsøk på å finne andetunger ble mislykket. Da vi kom på markedet var det i ferd med å stenge og ikke viste de om det kunne kjøpes nå de åpnet igjen neste dag.
Biskopen som var vår veiviser kunne bare beklage. Selv følte jeg meg litt beskjemmet over å bruke en biskops tid på jakten. Men han insisterte og først da jeg sa: "At finner vi det ikke her må du reise hjem, gav han seg.

Vel hjemme på hotellet tok jeg i bruk high tech hjelpemidler for å lokalisere rett sted i Taipei. En venn var online på MSN og hadde vært i Taipei før og kjøpt Andetunger. Hun gav meg både webside, adressen og rett T-bane stasjon så jeg var ganske godt rustet da jeg neste kveld bestemte meg for å ta drosje for å finne butikken lettere.
Biskopen ble instendig bedt om å ikke bli med men heller dra tilbake til kontoret, men nei. Han ble med. Da vi hadde funnet butikken sa han følgende. I dag har du lært meg noe nytt i Taipei min egen by. Nå vet jeg hvor jeg kan kjøpe andetunger.
Han må ha hatt en personlig interesse.

Etter å ha sett andetungene valgte jeg å stå over og kjøpte noe annet i stedet - nemlig tørket kukjøtt. Jeg trodde andetungene var tørket og noen små greier som lett kunne taes med i en pose - gjerne vakumpakket osv. Det var det ikke. "Andetungene" så ut som om de egentlig var hele spiserøret på anda. De svømte forøvrig i en saus som så ut til i hvert fall inneholde soyasaus. Fikk også klar beskjed om dette var ferskvare og da butikken hørte jeg skulle ha de med til HK ble de lett bekymret. Sa at jeg skulle legge de i fryseboksen på hotellet og gjøre det samme med en gang jeg kom hjem. Problemet var jo da jeg ikke skulle rett hjem, men på møte i kirken i HK rett etter at vi var kommet hjem. Altså, måtte jeg etter mye strev stå over andetungene for denne gangen. Men jeg hadde lært noe - blant annet at biskopen var en meget hyggelig mann! Og kanskje neste gang kan det bli et innkjøp?

søndag, mai 06, 2007

Andetunger og tur til Taiwan

Dette har blitt skrevet på flyplassen i Hong Kong, trådløst mens jeg venter på flyet til Taiwan, samt på hotellet i Taipei Taiwan. Jeg er blitt cool på enda en ny måte med andre ord. Er kommet med i gjengen blant de som logger på internett trådløst med bærbar på flyplasser o.l.

Jeg har fått noen nye oppgaver i Det Norske Misjonsselskap - og egentlig er det en ganske omfattende og spennende oppgaver. Jeg er fra 1/6 2007 representant for NMS i Kina, Hong Kong og Taiwan. Det vil si at jeg er ansvarlig for NMS misjonsvirksomhet blant 1/5 av jordens befolkning.

Når jeg tenker på jobben på den måten blir jeg litt skjelven. Men siden jobben kun er gradert til å ta 20% av full stilling blir jeg litt beroliget. Misjonsfolket venter neppe at jeg skal omvende ca 1400 millioner på en dag i uken, gjør de vel?
Jeg er foresten ikke helt alene om jobben. Kona min som jeg nå blir "sjef" for, er en av de som jeg skal løse misjonsoppgavene for altså 20% av verdens befolkning sammen med. I tillegg har NMS de siste årene hatt 2 engelsklærere i Kina.

Hva skal jeg så på Taiwan der jeg faktisk aldri har vært før? Fra i dag til og med onsdag foregår det en luthersk misjonskonferanse der - der min nåværende sjef Inger Kari Søyland representerer NMS. Det er Kina ansvaret hennes jeg skal ta over.

På Taiwan er jeg med som observatør. På torsdag bærer tilbake til Hong Kong. Inger Kari skal besøke undersåttene sine der - dvs meg og kona - hun er fremdeles min direkte overordnede i Norge. Søndag 13/5 drar hun og jeg sammen til Nanjing for mer misjonskonferanse. .... Spennende egentlig. Gleder meg til å få innsikt i hva som foregår i misjonsarbeidet i NMS i "etasjen" over "der" jeg nå har operert siden 2000.

Håper du har hengt med så langt. Hva har dette med andetunger å gjøre? Er det andetunger i overført betydning? Nei jeg kan fortelle at det er andetunger i bokstavelig forstand. I går mens jeg lunsj'et med medlemmer av Mottatt nåde menigheten, spurte jeg om hva jeg burde kjøpe på
Taiwan. Siden jeg snakket til kinesere misforstod de spørsmålet. Enhver venn som er ute å reiser plikter nemelig å kjøpe med seg gaver hjem til vennene fra sine reiser. Gjerne noe spiselig. I dette tilfelle kom det raskt forslag om at jeg skulle kjøpe med andetunger.

De er vistnok ganske "hotte" dvs sterke i smak - masse chilli og liknende krydder - så i kveld skal gå på jakt etter andetunger - på mandarin "Jadze she". Følg med på denne bloggen om jeg finner de og om hvordan de smaker samt hvordan gavene blir mottatt tilbake i Hong Kong.

Mens jeg kanskje fremdeles har din oppmerksomhet, har jeg lyst til å lede deg til mine emminente hjemmesider. Gå til http://www.kinainfo.no og les om Mong Yans historie. La ut en artikkel der i går kveld som er verdt å lese - samt minne om at den 23/9 kan du delta på jubileumsgudstjenesten i Mong Yan - altså Hong Kong. Mong Yan fyller 50 år i år og store feiringer er i vente! (Beklager NMS sitt gjesterom er allerede fylt opp) Du må finne hotell på egen hånd, men jeg kan jo være behjelpelig med tips om du skulle planlegge å komme.

onsdag, mai 02, 2007

Mong Yan en internasjonal menighet

I april i 2007 hadde Mong Yan Church et ekstraordinert årsmøte.
Der tok menigheten et nytt navn og tok inn som sitt eget arbeid -en engelsktalende gudstjeneste. Hva er bakgrunnen for alt dette?

I flere år har en finne, Håkan Granberg i Det finske evangeliske Lutherske Misjonsselskapet (FELM) og en amerikask misjonær, Valerie Peterson fra Den evangeliske Lutherske Amerikanske kirke (ELCA) - se bildet av de to under, drevet et mengighetsbyggende arbeid sammen med og for filipinere bosatt i Hong Kong.
Mange av disse er hushjelper for Hong Kong folk. De er lavt lønnede og med lange arbeidsdager - inntil 12 timer pr dag.
Valerie begynte dette arbeidet som et felleskapsarbeide for over 10 år siden. (Valerie har forøvrig vært misjonær i Hong Kong mer enn 20 år) For tre år siden ble det startet gudstjenester hver søndag. Tanken var at Amazing Grace Lutheran Church (AGLC) som dette arbeidet ble kalt skulle være et "kapell-arbeide" under styring av Mong Yan Church, med den uttalte målsetning at AGLC skulle bli en selvstendig menighet til slutt.

Kirkesamfunnet vårt - Den evangeliske lutherske kirke i Hong Kong (ELCHK) godtok ikke denne planen. Dels var de var redd for at AGLC menigheten ikke ville klare seg økonomisk, og dels fordi de var usikre på de forskjellige misjonsorganisasjonenens ønske om tenke langsiktig i forhold til dette prosjektet. Uten ELCHKs støtte kan ikke formelt AGLC bli et kapellarbeid - dvs et arbeid som tar sikte på å bli en selvstendig menighet. ELCHK pekte også på mulige framtidige problemer med å ha to menigheter i et lokale.

I 2007 er situasjonen blitt den at Valerie og Håkan skal reise tilbake til Finland og USA. Mong Yan menighet bestemte seg derfor for å ta skjeen i sin egen hånd. I dialog med AGLC ble det bestemt at kapell arbeidet skulle gå inne som en del av Mong Yans menighets sitt arbeide.

Mong Yan menighet skal fra nå av ha to gudstjenester hver søndag, en på kinesisk kl 10:30 og en på engelsk kl 17:00. Og for å gjøre det hele enklere ble det engelske navnet Mong Yan Church byttet om til ELCHK - Amazing Grace Lutheran Church, det samme navnet som man hele tiden ønsket at det engelsketalende kapell- arbeidet skulle ha. Det kinesiske navnet - ble beholdt. For å markere navnskiftet og for å unngå misforståelser, vil jeg fra nå av kalle "Mong Yan menighet" for det navnet virkelig betyr på norsk- "Mottatt Nåde menigheten".

I disse dager forsøker vi også å ansette en filipinsk kvinnelig mearbeider som for å ta hovedansvaret for dette arbeidet. Letty de la Crus, som hun heter, er 60 år og i ferd med å gjøre ferdig et fire års studium i teologi på LTS der Po Chu underviser. Våre vedtak er allerede gjort - nå gjelder det å få arbeidstillatelse for Letty i Hong Kong som menighetsarbeider. Det er ikke en lett sak å få igjennom. Filipinere er velkommen i Hong Kong som hushjelper - men i andre stillinger er det ofte mye vanskeligere.

Pastor Chow og jeg får selvsagt også en del avnsvar for denne nye delen av vårt arbeid når både Valerie og Håkan er reist - men sammen med Letty tror vi på at både de kinesisk talende og engelsktalende medlemmene våre og hele Guds rike vil bli rikere ved det vi har besluttet.
Vi er faktisk den første sentralt beliggende ELCHK menighet som har et gudstjenestetilbud på både Kinesisk og Engelsk. Det er vi stolte av og synes det var på høy tid at ELCHK fikk et slikt internasjonalt tilbud.

Vær gjerne med å be om at Letty for arbeidsvisum for AGLC arbeidet og be om vi får et forsatt godt arbeidsfelleskap i Mottatt Nåde menigheten.

Mong Yan menighet sine medarbeidere

Jeg har flott medarbeidere.

I tillegg til at de er flinke er de også hyggelige. Siden vi nå er inn i vårt 50 års jubileums år, bestemte vi oss for å ta en serie bilder av de som arbeidet i Mong Yan menighet i dette året. Pastor Chow Wing Fai yttert til venstre, er yngst av oss , dvs 36 år i 2007 og "senior" prest. Direkte oversatt fra kinesisk har han tittelen "den ansvarlige for hallen" eller på norsk: Sokneprest.
I midten har vi kontorsekretæren vår - Rose Lai, som tro det eller ei er 60 år i år. Hun kan dermed gå av med permisjon, men kan søke om å få fortsette til hun er 65. At hun har søkt menighetsrådet om nettopp det er et godt tegn!


Både Pastor Chow og Rose jobber full tid - dvs 48 timer i uka. Ole-Jacob Grønvold - på disse breddegradeer kjent som Pastor Cheung Nga Gok , er 54 og et svært glad medlem av denne gjengen på tre. Jeg jobber i halv stilling i menigheten, noe som tilsier at jeg i gjennomsnitt skal legge inn 24 timer i uka.

Kanskje synes det på bildet, vi liker alle tre å leke! Vi forsøker å ikke ta oss selv for alvorlig. Den kan kanskje gå utover verdigheten, men det får så være. Med et godt forhold mellom medarbeiderne tror jeg at første punkt på dagsorden for vekst i menigheten er nådd.