onsdag, mai 02, 2007

Mong Yan en internasjonal menighet

I april i 2007 hadde Mong Yan Church et ekstraordinert årsmøte.
Der tok menigheten et nytt navn og tok inn som sitt eget arbeid -en engelsktalende gudstjeneste. Hva er bakgrunnen for alt dette?

I flere år har en finne, Håkan Granberg i Det finske evangeliske Lutherske Misjonsselskapet (FELM) og en amerikask misjonær, Valerie Peterson fra Den evangeliske Lutherske Amerikanske kirke (ELCA) - se bildet av de to under, drevet et mengighetsbyggende arbeid sammen med og for filipinere bosatt i Hong Kong.
Mange av disse er hushjelper for Hong Kong folk. De er lavt lønnede og med lange arbeidsdager - inntil 12 timer pr dag.
Valerie begynte dette arbeidet som et felleskapsarbeide for over 10 år siden. (Valerie har forøvrig vært misjonær i Hong Kong mer enn 20 år) For tre år siden ble det startet gudstjenester hver søndag. Tanken var at Amazing Grace Lutheran Church (AGLC) som dette arbeidet ble kalt skulle være et "kapell-arbeide" under styring av Mong Yan Church, med den uttalte målsetning at AGLC skulle bli en selvstendig menighet til slutt.

Kirkesamfunnet vårt - Den evangeliske lutherske kirke i Hong Kong (ELCHK) godtok ikke denne planen. Dels var de var redd for at AGLC menigheten ikke ville klare seg økonomisk, og dels fordi de var usikre på de forskjellige misjonsorganisasjonenens ønske om tenke langsiktig i forhold til dette prosjektet. Uten ELCHKs støtte kan ikke formelt AGLC bli et kapellarbeid - dvs et arbeid som tar sikte på å bli en selvstendig menighet. ELCHK pekte også på mulige framtidige problemer med å ha to menigheter i et lokale.

I 2007 er situasjonen blitt den at Valerie og Håkan skal reise tilbake til Finland og USA. Mong Yan menighet bestemte seg derfor for å ta skjeen i sin egen hånd. I dialog med AGLC ble det bestemt at kapell arbeidet skulle gå inne som en del av Mong Yans menighets sitt arbeide.

Mong Yan menighet skal fra nå av ha to gudstjenester hver søndag, en på kinesisk kl 10:30 og en på engelsk kl 17:00. Og for å gjøre det hele enklere ble det engelske navnet Mong Yan Church byttet om til ELCHK - Amazing Grace Lutheran Church, det samme navnet som man hele tiden ønsket at det engelsketalende kapell- arbeidet skulle ha. Det kinesiske navnet - ble beholdt. For å markere navnskiftet og for å unngå misforståelser, vil jeg fra nå av kalle "Mong Yan menighet" for det navnet virkelig betyr på norsk- "Mottatt Nåde menigheten".

I disse dager forsøker vi også å ansette en filipinsk kvinnelig mearbeider som for å ta hovedansvaret for dette arbeidet. Letty de la Crus, som hun heter, er 60 år og i ferd med å gjøre ferdig et fire års studium i teologi på LTS der Po Chu underviser. Våre vedtak er allerede gjort - nå gjelder det å få arbeidstillatelse for Letty i Hong Kong som menighetsarbeider. Det er ikke en lett sak å få igjennom. Filipinere er velkommen i Hong Kong som hushjelper - men i andre stillinger er det ofte mye vanskeligere.

Pastor Chow og jeg får selvsagt også en del avnsvar for denne nye delen av vårt arbeid når både Valerie og Håkan er reist - men sammen med Letty tror vi på at både de kinesisk talende og engelsktalende medlemmene våre og hele Guds rike vil bli rikere ved det vi har besluttet.
Vi er faktisk den første sentralt beliggende ELCHK menighet som har et gudstjenestetilbud på både Kinesisk og Engelsk. Det er vi stolte av og synes det var på høy tid at ELCHK fikk et slikt internasjonalt tilbud.

Vær gjerne med å be om at Letty for arbeidsvisum for AGLC arbeidet og be om vi får et forsatt godt arbeidsfelleskap i Mottatt Nåde menigheten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar